Skip to main content
Ota yhteyttä

Perushammashoito

Perushammashoito on suun terveyttä ylläpitävää ja korjaavaa hoitoa, jonka tavoitteena on terve, tulehduksista vapaa suu ja ehjät hampaat. Sen perustana on säännöllisesti tehtävä hammastarkastus.

Hammaslääkärin tekemä tarkastus pitää suun terveyden hallinnassa ja auttaa ehkäisemään ongelmia jo varhaisessa vaiheessa.

Mitkä palvelut kuuluvat perushammashoidon piiriin?

Perushammashoitoon kuuluvat tarkastuksen lisäksi hampaiden paikkaukset, hampaiden poistot, juurihoidot, säännöllinen hammaskiven poisto ja suun tulehdusten hoito. Röntgenkuvaus kuuluu oleellisena osana hammashoidon diagnostiikkaan ja auttaa paljastamaan esimerkiksi suun piilevät tulehdukset.

Perushammashoito on hammaslääkäreidemme ja suuhygienistiemme arkipäivää. Palvelemme monipuolisesti kaikissa perushammashoidon tarpeissa.  Jos olet epävarma tämän hetken suun terveyden tilasta, suosittelemme varaamaan ajan hammastarkastukseen.

 

Perushammashoidon palveluita ovat:

 

Hammastarkastus

Hammastarkastus on olennainen osa suun terveyden ylläpitoa ja ennaltaehkäisyä. Säännöllinen hammastarkastus yhdistettynä huolelliseen kotihoitoon muodostaa erinomaisen perustan suun terveyden ylläpitämiselle ja hampaiden hyvinvoinnille.

Hammastarkastuksessa hammaslääkäri arvioi hampaiden, limakalvojen ja ikenien kunnon, tunnistaa mahdolliset ongelmat ja antaa suosituksia jatkohoidosta. Hammaslääkäri käy yhdessä potilaan kanssa läpi alkavat reiät, tulehdukset sekä merkit muista mahdollisista ongelmista. Tarkastuksen perusteella voidaan määrittää tarvittavat toimenpiteet ja antaa vinkkejä omaan kotihoitoon. Ajoissa havaitut ongelmat voidaan hoitaa nopeasti, mikä auttaa välttämään suurempia toimenpiteitä myöhemmin. Röntgenkuvat otetaan usein osana tarkastusta, jotta piilossa olevat ongelmat, kuten hampaiden juurten tulehdukset ja piilevät reiät pystytään löytämään. Hammastarkastuksessa saat kattavan käsityksen suun terveydestäsi.

Hammastarkastuksessa olisi suositeltavaa käydä 1-3 vuoden välein, jotta mahdolliset ongelmat suussa ja hampaissa voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa. Näin vältytään suuremmilta hoitokokonaisuuksilta myöhemmin.Hammaslääkärisi auttaa sopivan tarkastusvälin tunnistamisessa, johon vaikuttaa suun terveydentila ja yksilölliset ominaisuudet.

Reikien paikkaus

Reikä hampaassa on yleinen ja helposti hoidettava ongelma. Reikä voi aiheuttaa hammassärkyä ja epämukavuutta. Reikien paikkauksilla estetään hampaiden vaurioitumisen eteneminen ja palautetaan hampaan normaali toiminta ja ulkonäkö. Paikkaus helpottaa välittömästi reiän aiheuttamia oireita. Hyvin tehty paikkaus sulautuu luonnollisesti hampaan rakenteeseen, jolloin se näyttää ja tuntuu terveeltä. Paikalla voidaan korjata myös kulumia tai lohkeamia.

Hammaslääkäri puhdistaa ja valmistaa vaurioituneen alueen, poistaa karieksen ja muotoilee hampaan pinnan. Paikkausmateriaali valitaan hampaan sijainnin ja vaurion laajuuden mukaan. Tyypillisesti käytetään yhdistelmämuoveja tai keraamisia paikkoja. Lopuksi paikka muotoillaan ja kovetetaan, jotta se kestää purentarasituksen ja noudattaa hampaan luonnollisia muotoja.

Reikien paikkaukset ovat tärkeä osa suun terveyden ylläpitoa ja hammaskipujen ehkäisyä. Hampaan paikkaus tehdään usein paikallispuudutuksessa yhdellä hoitokäynnillä. Puudutus on aina täysin potilaan päätettävissä. Paikkaus voidaan tehdä myös kipua ja pelkoa helpottavassa esilääkityksestä. Voit kysyä lisää esilääkityksestä vastaanotolta.

Hampaan poisto

Hampaan poisto saattaa olla ainoa vaihtoehto, jos hammas on pahasti vaurioitunut, reikiintynyt tai tulehtunut, eikä sitä saada enää hoidettua terveeksi. Tietyissä tapauksissa vauriotunut hammas on perusteltua poistaa paremman ja kestävämmän ratkaisun mahdollistamiseksi.

Tyypillisiä syitä hampaan poistoon ovat:

  • Reikiintyminen korjauskelvottomaksi: Hammas on niin pahasti reikiintynyt, ettei sitä voida enää korjata.
  • Halkeama tai murtuma: Hammas on juurta myöden halki tai haljennut pitkälle ienrajan alapuolelle.
  • Tulehdus: Hammas on tulehtunut eikä ole juurihoidettavissa, tai juurihoito ei ole tuottanut toivottua tulosta.
  • Tukikudosten sairaudet: Hampaiden tukikudosten sairaudet, kuten parodontiitti voivat vaatia hampaan poistoa.
  • Viisaudenhampaat: Viisaudenhammas on osittain tai kokonaan puhkeamaton ja aiheuttaa ongelmia.
  • Oikomishoito: Oikomishoidolliset syyt, kuten tilan luominen muille hampaille.

Hampaan poisto voidaan tehdä joko tavanomaisesti poistamalla tai leikkaamalla. Poistotavan valintaa hampaan sijainti, asento, juuren muoto ja puhkeamisaste sekä hampaan kunto. Hampaan poiston suunnittelu ja arvio poistotavasta onnistuu kätevästi hammastarkastuksen tai muun käynnin yhteydessä.

Poiston jälkeinen kipu häviää tavallisesti muutamassa päivässä ja yleensä viimeistään viikon kuluessa. Leikkauksellisen hampaan poiston jälkeen toipuminen voi kestää hieman kauemmin. Särky on hallittavissa särkylääkkeillä. Noudattamalla hammaslääkärin sinulle antamia ohjeita helpotat parantumistasi.

Poistetun hampaan voi korvata keinojuurella (implantilla). Etuhampaiden implantointi on järkevää toteuttaa melko pian hampaan poiston jälkeen ja takahammasalueella odotetaan yleensä luun luonnollista paranemista 3-6 kk. Hammaslääkärisi keskustelee parhaasta ratkaisusta ja eri vaihtoehdoista puuttuvan hampaan korvaamiseen ennen poistoa.

Iensairauksien hoito

Ientulehdus kehittyy jo muutamassa päivässä, jos hampaan pintoja ei puhdisteta päivittäin. Ikenien kipu, turvotus ja verenvuoto hampaita harjatessa tai hammasvälejä puhdistettaessa ovat tyypillisiä ientulehduksen oireita. Lisäksi suussa voi esiintyä pahaa makua tai hajua.

Iensairauksilla tarkoitetaan bakteerien aiheuttamaa tulehdusta hammasta ympäröivissä kudoksissa. Hampaiden tukikudokset tutkitaan hammastarkastuksen yhteydessä mittaamalla ientaskut hampaan ympäriltä, verenvuoto ja plakki sekä ikenen alle kertynyt hammaskivi. Diagnoosia täydennetään röntgenkuvilla. Mikäli bakteeripeitteitä ei poisteta ja ientulehdus jatkuu pitkään, vaarana on hampaan kiinnityskudossairaus eli parondontiitti. Tyypillisiä oireita ovat syventyneet ientaskut, hampaiden heiluminen, raot hampaiden väleissä sekä pahan hajuinen ja makuinen vuoto ikenistä. Hoitamaton parondontiitti aiheuttaa lopulta hampaiden menettämisen. Parodontiitilla on yhteys myös sydän- ja aivoinfarktiin sekä diabetekseen.

Iensairauksia hoidetaan vastaanotolla poistamalla tautia aiheuttava bakteeripeite eli plakki. Tärkeää on poistaa myös bakteereiden tarttumista edistävät tekijät, kuten hammaskivi hampaan ja juuren pinnoilta. Puhdistus tehdään joko käsiinstrumentein tai ultraäänilaitteella. Hoito toteutetaan yhteistyössä hammaslääkärin, suuhygienistin ja potilaan kanssa. Hoitoon kuuluu tärkeänä osana kotihoidon ohjaus. Tehokas päivittäinen suun ja hampaiden omahoito on tärkeä osa hoitoa.

Jos sinulla on ientulehduksen oireita, kuten verenvuoto ikenistä, paha haju tai maku suussa, varaa aika hammastarkastukseen.

Kiireellinen hoito

Hammassärky saattaa ilmaantua yllättäen ilman varoitusta. Särky, lohkeamat, turvotukset tai kiputilat ovat yleisimpiä syitä hakeutua hammaslääkäriin pikaisellakin aikataululla.

Kun hammassärkyyn liittyy turvotusta, on syytä varata aika hammasläärille kiireellisesti. Turvotus viittaa tulehdukseen, joka saattaa akutisoitua nopeastikin.

Milloin kiirelliseen hoitoon?

Aika hammaslääkärille kannattaa varata seuraavissa tilanteissa lähipäiville:

  • Hammassärky
  • Lohkeama hampaassa
  • Hampaan juuren tulehdustilat
  • Tapaturma suun tai leukojen alueella
  • Pahat ientulehdukset
  • Haavauma suussa

Akuuteissa suun alueen oireissa on syytä varata aika viipymättä. Tälläisiä oireita ovat:

  • Punoitus, turvotus ja kipu suun alueella
  • Vaikeudet niellä tai hengittää
  • Suun avaamis- tai sulkemisvaikeudet
  • Muut suun alueen voimakkaat kivut
  • Hammas- ja suusairauksista johtuva kuume
  • Leukojen sijoiltaanmeno
  • Verenvuoto esim. hampaan poiston jälkeen, joka ei tyrehdy

Voit aina tiedustella vapaita aikoja vastaanotoltamme myös puhelimitse. Kiireellisissä tilantessa pyrimme järjestämään tarvittavan avun.

Hammassärky

Hammassärky johtuu yleensä reikiintymisestä. Hammasytimeen ulottuva reikä ärsyttää hermoja, joka aiheuttaa särkyä. Särky voi johtua myös tulehduksesta, jonka on voinut aiheuttaa hampaaseen kohdistunut isku tai hammasytimeen ylettyvä paikka.

Reikiintynyt hammas saattaa oireilla vihlovana kipuna esimerkiksi syödessä tai juotaessa kylmää, kuumaa tai makeaa. Jomottava kipu taas voi johtua hampaan juurenpääntulehduksesta, jolloin juurihoidon aloittaminen on tarpeen. Viisaudenhampaiden puhekamisesta aiheutuva kipu tuntuu tyypillisesti lähellä korvaa.

Hammaskivun takia kannattaa aina hakeutua hammaslääkäriin, sillä suun alueen vaivat eivät yleensä parane itsekseen.

Lohkeama

Hampaan lohkeaminen tarkoittaa palan irtoamista hampaasta tai vanhasta paikasta. Lohkeama saattaa tuntua suussa terävältä. Jos lohjennnut hammas ei satu, ei kyseessä yleensä ole kiireellinen tilanne. Kannattaa kuitenkin käydä näyttämässä lohkeamaa hammaslääkärille mahdollisimman pian, jotta hammas ei lohkeaisi lisää. Pienet lohkeamat saadaan korjattua lohkeaman hiomisella ja muovipaikalla. Jos kyseessä on aiempi paikka, lohkeama kannattaa mahdollisesti korjata keraamisella täytteellä.

Vaikka hammas näyttäisi ulospäin siistiltä, saattaa halkeama yltää hammasytimeen asti. Halkeamalinja eivät ole aina nähtävissä paljaalla silmällä.

Tapaturmat

Hammastapaturmia sattuu tyypillisestä urheillessa, ulkoillessa tai kaatumisen yhteydessä. Tapaturmat ovat yleinen syy hakeutua kiireelliseen hammashoitoon. Akuutteja tapaturmien oireita ovat tyypillisesti:

  • Hampaan irtoaminen, siirtyminen tai lohkeaminen
  • Murtumaepäilyt
  • Kipua aiheuttava hammasproteesi
  • Rikkoutunut oikomiskoje

Hammasimplantti

Hammasimplanttihoito on erinomainen ratkaisu puuttuvien hampaiden korvaamiseen. Hammasimplantilla voidaan korvata yhden tai useamman hampaan puutos ja se mahdollistaa myös irtoproteesin paremman pysyvyyden.

Hammasimplantti on keinojuuri eli titaaninen ruuvi, joka asennetaan leukaluuhun.

Lue lisää hammasimplantista

Implantilla korvataan puuttuvan hampaan juuriosa, jonka päälle voidaan rakentaa hammaskruunu tai -silta. Implantti on tehokas ja parhaimmillaan elinikäinen keino puuttuvan hampaan korvaamiseen.

Hampaan puuttuminen vaikeuttaa syömistä ja aiheuttaa purennan muutoksia. Se voi vaikuttaa puheeseen sekä altistaa muut hampaat kovemmalle kuormitukselle. Puuttuva etualueen hammas on luonnollisesti myös esteettinen haitta, joka voi vaikuttaa itsetuntoon. Yleisimmin yksittäiset puuttuvat hampaat korvataan hammasimplantilla tai -sillalla.

Hammasimplantti sopii useimmille aikuisille ja hoito voidaan aloittaa terveeseen suuhun. Ennen hoitoa mahdolliset tulehdukset ja perushoito hoidetaan kuntoon. Saat hammaslääkäriltäsi kustannusarvion hoitokokonaisuudesta, sillä tarvittavat toimenpiteet ovat usein osin yksilöllisiä.

Implanttihoidon suunnittelukäynnillä varmistutaan aloitusedellytyksien täyttymisestä, otetaan tarvittavat röntgen-kuvat ja suu kuvataan. Puuttuvan hampaan tilalle luodaan digitaalisesti purentaan sopiva hampaan, jonka avulla suunnittellaan implantin asento. Hammaslääkäri hyödyntää suunniteluun perustuvaan yksilöllistä ohjainta implantin asennuksessa. Implantin asennus tapahtuu seuraavalla käynnillä, joka on parhaimmillaan lyhyt kirurginen toimenpide.

Ompeleet poistetaan 1-2 viikon kuluttua ja paraneminen kontrolloidaan. Implantin annetaan luutua noin 12 viikkoa, eikä se häiritse normaalia elämää. Esteettisellä alueella puuttuva hammas voidaan korvata väliaikaisesti proteesilla. Paranemisvaiheen jälkeen implantti jäljennetään, jonka perusteella hammaslaboratorio valmistaa implanttikruunun. Viimeiselle käyntikerralla asennataan kruunu, purenta tarkastetaan ja annetaan ohjeet kotihoitoon.

Puuttuvan hampaan korvaaminen on normaali toimenpide, jonka toteuttaminen nykymenetelmillä on helppoa. Voit aina kysyä implanttihoidon mahdollisuudesta hammaslääkärikäyntisi yhteydessä tai olla meihin yhteydessä parhaan ratkaisun tunnistamiseksi. Järjestämme vastaanotollamme säännöllisesti maksuttomia implanttikonsultaatioita. Alustavan kartoituksen perusteella saat arvion hoidon sopivuudesta sekä yksilöllisen kustannusarvion.

Hammasproteesit

Irroitettavilla hammasproteeseilla korvataan puuttuvia hampaita. Hammasproteesit ovat luonnollisen näköisiä ja toimivat omien hampaiden tapaan. Proteesien hankinnan syy voi toiminnallisuuden rinnalla olla esteettinen. Irrotettavat proteesit valmistetaan kokoproteeseina tai osaproteeseina riippuen siitä, kuinka paljon hampaita on menetetty. Hammasproteesit tehdään aina yksilöllisesti.

Millaisia proteesiratkaisuja on tarjolla?

Kokoproteesi

Kokoproteesilla korvataan ylä- tai alaleuan kaikki hampaat. Kokoproteesin kiinnistystä voidaan vahvistaa implantiruuveilla.

Osaproteesi

Osaproteesi on kokonaan akryylista valmistettu limakalvoon nojaava proteesi, jolla voidaan korvata yksi tai useampi puuttuva hammas. Osaproteesi on puuttuvan hampaan korvaamiseen edullisin ratkaisu.

Rankaproteesi

Rankaproteesi on metallisesta rungosta ja akryylista valmistettu hammaskantoinen proteesi. Hammaslääkäri arvioi olemassa olevien hampaiden kantokyvyn ja tukikudosten tilan ennen hoidon aloittamista. Proteesi tukeutuu olemassa oleviin hampaisiin tehden proteesin istuvuudesta ja pysyvyydestä osaproteesia paremman.

Proteettisella hoidolla yleisesti tarkoitetaan, että yksi tai useampi hammas tai osa hampaasta korvataan suun ulkopuolella valmistetulla ratkaisulla. Proteettiset hoitoratkaisut jaetaan kiinteisiin ja irroitettavaan protetiikkaan. Kiinteitä proteettisia toimenpiteitä ovat yleensä yksittäisten hampaiden vahvistamiseksi tai korjaamiseksi valmistetut kruunut ja laminaatit sekä puuttuvien hampaiden korvaamiseen tarkoitetut implantit ja proteettiset sillat.

Vaihtoehtoja samoihin ongelmiin on monia. Hammaslääkärimme keskustelevat ja kertovat mielellään eri ratkaisujen hyvistä ja huonoista puolista, jotta voimme tunnistaa juuri sinulle sopivan ratkaisun.

Purentakiskot

Purentakisko on läpinäkyvä ja muovinen  yleensä ylähampaisiin käytettävä suoja. Purentakiskoa käytetään öisin hammas- ja leukanivelvaurioiden estämiseen sekä purentaelimistön toimintahäiriöitä hoitamiseen. Tyypillisiä purentelimistön ongelmia ovat narskuttelu, hampaiden pureminen yhteen, siihen liittyvä päänsärky sekä kasvojen kiputilat .

Purentakisko rentouttaa purentalihaksia, vähentää leukaniveliin kohdistuvaa painetta ja suojaa hampaita kulumiselta. Hampaiden kuluminen vähentyy ja lihasjännitykseen liittyvä päänsärkykin vähenee. Purentakisko tehdään aina yksilöllisesti omiin hampaisiin ja suuhun sopivaksi. Valmistaminen vaatii kahdesta kolmeen käyntiä hammaslääkärillä, jotka koostuvat jäljennöksen ottamisesta, sovituksesta ja mahdollisesta kiskon muokkauksesta.

Purentakiskon käyttöön tottuu nopeasti ja se on suositeltavaa pienemmissäkin ongelmissa.

Esteettiset hoidot

Esteettisellä hammashoidolla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla vaikutetaan ensisijaisesti hampaiden ulkonäköön. Esteettisen hammashoidon keinoin voidaan korjata hampaiden asento-, muoto- tai värivirheitä.

Hampaiden valkaisu tai tummentumien poisto ovat tyypillisiä esteettisen hammashoidon menetelmiä, mutta toimenpiteitä on monia muitakin.

Tutustu erilaisiin hoitoihimme

Poikkeavan muotoisia, värisiä tai väärässä asennossa olevia hampaita voidaan korjata hammaslaminaateilla tai kruunuilla. Keraaminen täyte kiinnitetään oman hampaan pinnalle ja kärsineetkin hampaat saadaan näyttämään kauniilta ja luonnollisilta. Keraamiset täytteet ovat kestäviä ja erityisesti suositeltavia, jos omia hampaita on paikattu laajasti jo useampaan otteeseen.

Myös hampaiden oikomisella on merkittävä vaikutus ulkonäköön ja hymyyn. Oikominen parantaa lisäksi purennan toiminnallisuutta ja voi vähentää päänsärkyjä.

Oikomishoidot

Oikomishoidolla hoidetaan hampaiden virheasentoja ja purentahäiriöitä. Usein syynä hampaiden oikomiseen on purennan ongelmat tai esteettinen haitta. Pään ja kasvojen alueen kipuihin voi myös löytyä apu hampaiden oikomisesta. Hoidon tavoitteena on toimiva purenta, suora hammasrivistö ja kivuttomuus.

Aikuisten hampaiden oikominen onnistuu joko hammasraudoilla tai läpinäkyvillä oikomiskalvoilla. Kalvo-oikominen on esteettisempi ja miellyttävämpi vaihtoehto perinteisille hammasraudoille ja kiinteille oikomiskojeille. Suussa olevat kalvot ovat lähes huomaamattomat. Kalvo-oikomishoito on suosittu ja miellyttävä tapa oikomishoidon toteuttamiseen.

Hammasraudat

Perinteisiä hammasrautoja eli kiinteitä oikomiskojeita on nykyään saatavilla myös huomaamattoman valkoisina. Hammasraudoilla voidaan ratkaista monimutkaisiakin oikomishoidon ongelmia.

Kalvo-oikomishoito

Läpinäkyvät kalvot on monen mielestä miellyttävä vaihtoehto hampaiden suoristamiseen. Kalvo-oikominen ei kuitenkaan sovi kaikkien purentavirheiden korjamiseen.

Yksilöllisiin tarpeisiisi sopivista vaihtoehdoista kannattaa kysyä hammaslääkärikäynnin yhteydessä.

Suuhygienistin palvelut

Suuhygienisti on erikoistunut suun ja hampaiden puhdistukseen sekä ennaltaehkäisevään hammashoitoon. Suuhygienistin palveluita ovat hampaiden värjäymien ja hammaskiven poistot, hampaiden valkaisut sekä soodapuhdistukset.

Puhdistuskäynnillä suuhygienisti poistaa hammaskiven, plakin sekä pinnalliset värjäymät ja antaa vinkkejä kotihoitoon.

Tutustu lähemmin suuhygienistin palveluihimme

Käynnin jälkeen sinulla on puhdas ja raikas suu. Ammattimainen puhdistus yhdistettynä säännölliseen omahoitoon (harjaus, välienpuhdistus) ehkäisee tehokkaasti ongelmien muodostumista.

Hampaat on hyvä puhdistuttaa perusteellisesti suuhygienistin vastaanotolla säännöllisin väliajoin. Tarve riippuu omasta yksilöllisestä tarpeesta, joka on tyypillisesti 1-2 kertaa vuodessa.

Hampaiden värjäymien ja hammaskiven poistot

Hammaskivi on kovettunutta bakteeriplakkia, joka ja se ylläpitää ikenien ärsytystä ja tulehdusta. Hammaskiveä ei saa pois hampaita harjaamalla. Hammaskiven poisto on tärkeä toimenpide iensairauksien ehkäisemiseksi.

Hammaskivi ja pehmeät bakteeripeitteet poistetaan ultraäänilaitteella tai käsi-instrumentein. Limakalvot ja ikenet voidaan puuduttaa pintapuudutusaineella. Hammaskiven poiston jälkeen hampaiden pinnat puhdistetaan puhdistuspastalla tai soodapuhdistuksella. Lopputuloksena  on puhdas ja terve suu.

Hampaiden valkaisut

Hampaiden valkaisu on toimenpide, joka poistaa hampaiden sisäisiä värjäymiä ja palauttaa niiden luonnollisen vaaleuden, tai kirkastaa väriä entisestään. Valkaisuaine läpäisee kiilteen ja hammasluun hajottaen värjäytyneitä molekyylejä hammasta vahingoittamatta.

Valkaisun voi tehdä joko ammattilaisen toimesta suuhygienistin vastaanotolla tai kotivalkaisutuotteilla. Ammattilaisten suorittamana valkaisu on tehokas ja nopea tapa saada vaaleammat hampaat, sillä käytettävät aineet ovat vahvempia kuin kotivalkaisussa. Vastaanottovalkaisun kesto on 90 minuuttia, jotta vaikutusaika on riittävä.

Hammaskivenpoisto on usein tarpeen ennen valkaisua, jotta valkaisuaine saadaan vaikuttamaan suoraan hampaiden puhtaille pinnoille. Myös mahdolliset reiät tulee paikata ennen toimenpidettä. Hammaskivenpoiston tai soodapuhdistuksen jälkeen tulee varata riittävästi aikaa ikenien tervehtymiseen ennen valkaisua.

Vastaanotollamme valkaisu toteutetaan hellävaraisilla ja tehokkailla valkaisuaineilla. Käytämme valkaisumenetelmiä, jotka eivät vahingoita hampaitasi. Meillä on saatavilla valkaisutuotteita myös kotikäyttöön.

Soodapuhdistus

 Soodapuhdistuksella poistetaan tehokkaasti ja hellävaraisesti hampaiden ja hammasvälien pinnoilta plakkia ja pinnallisia värjäymiä. Hampaiden pinnoille suihkutetaan paineella vettä sekä hienojakoista soodajauhetta.

Puhdistus voidaan tehdä hammaskiven poiston yhteydessä tai erillisellä hoitokäynnillä sekä toistaa useamman kerran vuodessa. Soodapuhdistuksen jälkeen suu tuntuu ihanan raikkaalta. Vaikka puhdistus ei varsinaisesti valkaise hampaita, hampaista tulee kirkkaammat ja miellyttävän liukkaat.

Röntgentutkimukset

Röntgentutkimuksen avulla voidaan arvioida hampaiston kunto sekä hampaiden kehityksen, hampaiden puuttumisten, hampaiden juurten ja luuston tilaa.

Tutustu röntgen-menetelmiimme

Bitewing-rönt­genkuva

Bitewing-kuva otetaan usein hammastarkastuksen yhteydessä. Kuvan ottaminen tapahtuu hoitohuoneessa olevalla röntgenlaitteelle.

Bitewing-kuvan avulla voidaan havaita erityisesti hampaiden välissä tai paikkojen alla piileviä tulehduksia ja kariesta, joita ei paljaalla silmällä näe. Kuva kohdistuu aina tietylle kohdealueelle. 

Ortopanto­mografia (OPTG) röntgenkuva

Ortopantomografia (OPTG) tarkoittaa panoraamakuvaa koko hampaistosta sekä leuka-alueesta. OPTG-kuva antaa hammaslääkärille yleiskuvan suun tilasta ja auttaa tunnistamaan mahdollisia ongelmia, joita ei välttämättä havaita yksittäisistä hampaista otetuissa röntgenkuvissa.

OPTG-kuva otetaan tarpeen mukaan suun yleisen terveyden tilan selvittämiseksi tai toimenpiteiden suunnitelemiseksi. Sen avulla voidaan arvioida hampaiston kunto sekä hampaiden kehityksen, hampaiden puuttumisten, hampaiden juurten ja luuston tilaa.

Kartiokei­la­tie­to­ko­ne­to­mografia (KKTT)

 Kartiokeilatietokonetomografia (KKTT) on kuvantamismenetelmä, joka tuottaa hampaistosta ja leuka-alueesta kolmiulotteisen eli 3D-kuvan. Se on OPTG-röntgenkuvausta tarkempi ja yksityiskohtaisempi kuvantamismenetelmä.

KKTT-kuvantamista hyödynnetään erityisesti hammasimplanttien, vaativien juurihoitojen sekä leuka-alueen sairauksien, kuten hammasperäisten kystien ja kasvaimien diagnosoinnissa. KKTT-kuva antaa OPTG-kuvausta tarkempaa kolmiulotteista kuvaa hammasrakenteista ja ympäröivistä kudoksista.

Vastaanottomme tarjoaa ulkopuolisille hammaslääkäreille ja hammasklinikoille mahdollisuuden KKTT-kuvantamiseen. Kuvantamiseen tulevalla potilaalla tulee olla mukanaan lähete, josta ilmenee kuvantamisen syy ja kuvattava sektori.

Röntgenkuvien hintataulukko
RöntgenkuvauksetHinnat