Perushammashoitoon kuuluvat tarkastuksen lisäksi hampaiden paikkaukset, hampaiden poistot, juurihoidot, säännöllinen hammaskiven poisto ja suun tulehdusten hoito. Röntgenkuvaus kuuluu oleellisena osana hammashoidon diagnostiikkaan ja auttaa paljastamaan esimerkiksi suun piilevät tulehdukset.
Perushammashoito on hammaslääkäreidemme ja suuhygienistiemme arkipäivää. Palvelemme monipuolisesti kaikissa perushammashoidon tarpeissa. Jos olet epävarma tämän hetken suun terveyden tilasta, suosittelemme varaamaan ajan hammastarkastukseen.
Perushammashoidon palveluita ovat:
Hammastarkastus
Hammastarkastus on olennainen osa suun terveyden ylläpitoa ja ennaltaehkäisyä. Säännöllinen hammastarkastus yhdistettynä huolelliseen kotihoitoon muodostaa erinomaisen perustan suun terveyden ylläpitämiselle ja hampaiden hyvinvoinnille.
Hammastarkastuksessa hammaslääkäri arvioi hampaiden, limakalvojen ja ikenien kunnon, tunnistaa mahdolliset ongelmat ja antaa suosituksia jatkohoidosta. Hammaslääkäri käy yhdessä potilaan kanssa läpi alkavat reiät, tulehdukset sekä merkit muista mahdollisista ongelmista. Tarkastuksen perusteella voidaan määrittää tarvittavat toimenpiteet ja antaa vinkkejä omaan kotihoitoon. Ajoissa havaitut ongelmat voidaan hoitaa nopeasti, mikä auttaa välttämään suurempia toimenpiteitä myöhemmin. Röntgenkuvat otetaan usein osana tarkastusta, jotta piilossa olevat ongelmat, kuten hampaiden juurten tulehdukset ja piilevät reiät pystytään löytämään. Hammastarkastuksessa saat kattavan käsityksen suun terveydestäsi.
Hammastarkastuksessa olisi suositeltavaa käydä 1-3 vuoden välein, jotta mahdolliset ongelmat suussa ja hampaissa voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa. Näin vältytään suuremmilta hoitokokonaisuuksilta myöhemmin.Hammaslääkärisi auttaa sopivan tarkastusvälin tunnistamisessa, johon vaikuttaa suun terveydentila ja yksilölliset ominaisuudet.
Reikien paikkaus
Reikä hampaassa on yleinen ja helposti hoidettava ongelma. Reikä voi aiheuttaa hammassärkyä ja epämukavuutta. Reikien paikkauksilla estetään hampaiden vaurioitumisen eteneminen ja palautetaan hampaan normaali toiminta ja ulkonäkö. Paikkaus helpottaa välittömästi reiän aiheuttamia oireita. Hyvin tehty paikkaus sulautuu luonnollisesti hampaan rakenteeseen, jolloin se näyttää ja tuntuu terveeltä. Paikalla voidaan korjata myös kulumia tai lohkeamia.
Hammaslääkäri puhdistaa ja valmistaa vaurioituneen alueen, poistaa karieksen ja muotoilee hampaan pinnan. Paikkausmateriaali valitaan hampaan sijainnin ja vaurion laajuuden mukaan. Tyypillisesti käytetään yhdistelmämuoveja tai keraamisia paikkoja. Lopuksi paikka muotoillaan ja kovetetaan, jotta se kestää purentarasituksen ja noudattaa hampaan luonnollisia muotoja.
Reikien paikkaukset ovat tärkeä osa suun terveyden ylläpitoa ja hammaskipujen ehkäisyä. Hampaan paikkaus tehdään usein paikallispuudutuksessa yhdellä hoitokäynnillä. Puudutus on aina täysin potilaan päätettävissä. Paikkaus voidaan tehdä myös kipua ja pelkoa helpottavassa esilääkityksestä. Voit kysyä lisää esilääkityksestä vastaanotolta.
Hampaan poisto
Hampaan poisto saattaa olla ainoa vaihtoehto, jos hammas on pahasti vaurioitunut, reikiintynyt tai tulehtunut, eikä sitä saada enää hoidettua terveeksi. Tietyissä tapauksissa vauriotunut hammas on perusteltua poistaa paremman ja kestävämmän ratkaisun mahdollistamiseksi.
Tyypillisiä syitä hampaan poistoon ovat:
- Reikiintyminen korjauskelvottomaksi: Hammas on niin pahasti reikiintynyt, ettei sitä voida enää korjata.
- Halkeama tai murtuma: Hammas on juurta myöden halki tai haljennut pitkälle ienrajan alapuolelle.
- Tulehdus: Hammas on tulehtunut eikä ole juurihoidettavissa, tai juurihoito ei ole tuottanut toivottua tulosta.
- Tukikudosten sairaudet: Hampaiden tukikudosten sairaudet, kuten parodontiitti voivat vaatia hampaan poistoa.
- Viisaudenhampaat: Viisaudenhammas on osittain tai kokonaan puhkeamaton ja aiheuttaa ongelmia.
- Oikomishoito: Oikomishoidolliset syyt, kuten tilan luominen muille hampaille.
Hampaan poisto voidaan tehdä joko tavanomaisesti poistamalla tai leikkaamalla. Poistotavan valintaa hampaan sijainti, asento, juuren muoto ja puhkeamisaste sekä hampaan kunto. Hampaan poiston suunnittelu ja arvio poistotavasta onnistuu kätevästi hammastarkastuksen tai muun käynnin yhteydessä.
Poiston jälkeinen kipu häviää tavallisesti muutamassa päivässä ja yleensä viimeistään viikon kuluessa. Leikkauksellisen hampaan poiston jälkeen toipuminen voi kestää hieman kauemmin. Särky on hallittavissa särkylääkkeillä. Noudattamalla hammaslääkärin sinulle antamia ohjeita helpotat parantumistasi.
Poistetun hampaan voi korvata keinojuurella (implantilla). Etuhampaiden implantointi on järkevää toteuttaa melko pian hampaan poiston jälkeen ja takahammasalueella odotetaan yleensä luun luonnollista paranemista 3-6 kk. Hammaslääkärisi keskustelee parhaasta ratkaisusta ja eri vaihtoehdoista puuttuvan hampaan korvaamiseen ennen poistoa.
Iensairauksien hoito
Ientulehdus kehittyy jo muutamassa päivässä, jos hampaan pintoja ei puhdisteta päivittäin. Ikenien kipu, turvotus ja verenvuoto hampaita harjatessa tai hammasvälejä puhdistettaessa ovat tyypillisiä ientulehduksen oireita. Lisäksi suussa voi esiintyä pahaa makua tai hajua.
Iensairauksilla tarkoitetaan bakteerien aiheuttamaa tulehdusta hammasta ympäröivissä kudoksissa. Hampaiden tukikudokset tutkitaan hammastarkastuksen yhteydessä mittaamalla ientaskut hampaan ympäriltä, verenvuoto ja plakki sekä ikenen alle kertynyt hammaskivi. Diagnoosia täydennetään röntgenkuvilla. Mikäli bakteeripeitteitä ei poisteta ja ientulehdus jatkuu pitkään, vaarana on hampaan kiinnityskudossairaus eli parondontiitti. Tyypillisiä oireita ovat syventyneet ientaskut, hampaiden heiluminen, raot hampaiden väleissä sekä pahan hajuinen ja makuinen vuoto ikenistä. Hoitamaton parondontiitti aiheuttaa lopulta hampaiden menettämisen. Parodontiitilla on yhteys myös sydän- ja aivoinfarktiin sekä diabetekseen.
Iensairauksia hoidetaan vastaanotolla poistamalla tautia aiheuttava bakteeripeite eli plakki. Tärkeää on poistaa myös bakteereiden tarttumista edistävät tekijät, kuten hammaskivi hampaan ja juuren pinnoilta. Puhdistus tehdään joko käsiinstrumentein tai ultraäänilaitteella. Hoito toteutetaan yhteistyössä hammaslääkärin, suuhygienistin ja potilaan kanssa. Hoitoon kuuluu tärkeänä osana kotihoidon ohjaus. Tehokas päivittäinen suun ja hampaiden omahoito on tärkeä osa hoitoa.
Jos sinulla on ientulehduksen oireita, kuten verenvuoto ikenistä, paha haju tai maku suussa, varaa aika hammastarkastukseen.